Çin, bir yılı aşkın bir süredir video oyun endüstrisi üzerinde oluşturduğu baskıyı hafifletmeye karar verdi. Ülke, kendi sınırları içinde pazarlanmak üzere 45 yabancı yapıma lisans verdi.
Diğer ülkelerden farklı olarak, oyunların Çin’de sunulmadan önce yetkililer tarafından onaylanması gerekiyor.
Aylardır askıda olan bir süreç
2021 yazında Pekin, oyun lisanslama sürecini doğrudan askıya alarak video oyunu sektörünü düzenlemek için geniş bir kampanya başlattı. Yetkililer, genç nüfusun önemli bir bağımlılık sorunu yaşadığını düşünerek oyun oynama süresini haftada 3 saatle sınırladı.
Düzenleyiciler Nisan ayında yeniden lisanslamaya başladı, ancak yalnızca yerel oyunlar, yani Çin’de geliştirilen oyunlar için.. Geçen ay gençlerin bağımlılığı sorununu çözmeyi başardıklarını iddia ettiler ve bu nedenle sektörü daha az sıkı bir şekilde düzenlemeye karar verdiler.
Reuters haber ajansı, 28 Aralık Çarşamba günü itibarıyla aralarında Nintendo’nun Pokémon Unite, Riot Games’in Valorant ve CD Projekt RED’in Gwent: The Witcher Card Game’in de bulunduğu 45 yabancı oyunun onaylandığını bildirdi.
Video oyun endüstrisi zarar gördü
Hükümet düzenlemelerinin Çin’in video oyun endüstrisi üzerinde büyük etkisi oldu ve Tencent, Çin düzenlemeleri nedeniyle 2004’ten bu yana ilk kez gelir düşüşü yaşadı. Şirket kurucusu Pony Ma geçtiğimiz günlerde şirketinin Pekin’in katı lisanslama rejimine alışması gerektiğini ve Çin’in onaylayacağı yeni oyun sayısının uzun vadede sınırlı olacağını söyledi.
Dünyanın önde gelen oyun şirketi Tencent, yeni lisanslama kampanyasıyla nihayet 6 lisans aldı. Bir buçuk yıl boyunca onlardan mahrum bırakılmışt. NetEase, ByteDance veya iDreamSky gibi diğer şirketler de lisans verildi. Ancak, önceki yıllara kıyasla daha az oyun onaylandı. Çin, 2017’de 456 olan ithal oyun sayısını 2021’de 76’ya yükseltti.
Kaynak: Reuters