recent
Güncel Haberler

NVIDIA, GDDR6 Destekli Yeni RTX 4070'i Hazırlıyor

Ana Sayfa
NVIDIA, GDDR6 Destekli Yeni RTX 4070'i Hazırlıyor

Yılın başında, yeni nesil NVIDIA grafik kartları hakkında birçok spekülasyon yapıldı. Amerikan firması, her zamanki gibi söylentilere karşı sessiz kaldı; ne bir açıklama yaptı ne de resmi bir duyuru gerçekleştirdi.

Son haftalarda, GeForce RTX 5000 serisi 'Blackwell'in tanıtımının Las Vegas'taki CES 2025 etkinliğine kadar ertelenebileceği söylentisi yayıldı. Bu durum, RTX 4000 serisinin yeniden gündeme gelmesi için bir fırsat yarattı.

GDDR6X üretiminde düşüş

"Yeniden lansman" biraz abartılı bir ifade olabilir, ancak gerçekten de yeni bir RTX 4000 modelinden söz ediliyor. Bu model, 16 ay önce piyasaya sürülen RTX 4070'in yeni bir varyantı olarak karşımıza çıkabilir.

Son duyumlara göre, Micron GDDR6X üretiminde bazı zorluklar yaşıyor. Bu nedenle NVIDIA, grafik kartlarına olan talebi karşılamak amacıyla RTX 4070'in GDDR6 tabanlı, 'X' ibaresi olmayan ama yine de 12 GB bellek kapasitesine sahip bir versiyonunu sunmayı planlıyor.

Donanım açısından, bu "yeni" kart, 5.888 CUDA çekirdeği ve 200 watt TDP ile selefiyle büyük ölçüde benzerlik gösteriyor.

NVIDIA, GDDR6 Destekli Yeni RTX 4070'i Hazırlıyor
Galax'tan GeForce RTX 4070 1-Click OC 2X © VideoCardz

Bant genişliğinde hafif düşüş

Şu ana kadar, RTX 4070 GDDR6 kartının gerçekliği teyit edilmemişti, ancak VideoCardz sayesinde bu söylenti artık daha sağlam bir temele oturmuş durumda.

VideoCardz, Galax'ın GeForce RTX 4070 1-Click OC 2X modelinin bir örneğini elde ettiğini duyurdu. Ayrıca, bu kartın bellek alt sistemine dair detaylar da ortaya çıktı. Bellek, GDDR6X'e göre biraz daha yavaş (21 Gbps'ye kıyasla 20 Gbps) ve bu da bant genişliğini 504 GB/s'den 480 GB/s'ye düşürüyor. Performans üzerindeki etkisi ise henüz net değil.

VideoCardz, kaynaklarının performansın genel olarak benzer kalacağını öngördüğünü belirtiyor. Daha da önemlisi, bu yeni kartların 20 Ağustos civarında piyasaya sürülmesi bekleniyor, ancak fiyat konusunda hâlâ bir bilgi paylaşılmadı ve NVIDIA'dan resmi bir açıklama gelmedi.


Kaynak: VideoCardz

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent