Son iki yılda Çin’de yapay zeka sansürü konusu tekrar gündeme gelmişti. DeepSeek’in R1 dil modeli, Çin ile ilgili hassas sorulardan kaçınarak dikkat çekmişti; ancak, yapılan yeni keşif sansürün boyutunun çok daha ileriye gidebileceğini ortaya koyuyor.
Çin’in yapay zekayı sansür için kullanmak istediğini gösteren bir veri tabanı keşfedildi
Araştırmacı NetAskari, Baidu sunucularında ilginç bir veri tabanına ulaştı. Ele geçirilen veri tabanı, yapay zekanın otomatik olarak tespit edip sansürlemesi gereken yaklaşık 133.000 ifadeyi içeriyor. UC Berkeley’den araştırmacı Xiao Qiang, “Geleneksel sansür mekanizmaları anahtar kelime filtreleme ve insan gücüne dayanırken, bu talimatlarla eğitilmiş bir dil modeli devletin bilgi kontrolünü çok daha verimli ve hassas hale getirebilir” diyerek açıklamalarda bulundu. Qiang, TechCrunch için veri tabanının bir kısmını detaylıca analiz ettiğini belirtti.
Zayıf bir şekilde korunan ve en son Aralık 2024’te güncellenen bu veri tabanı, “kamuoyu çalışmaları” amacıyla kullanılıyor. İçeriğinde pek çok hassas konu yer alırken, özellikle askeri konular ve Tayvan öne çıkıyor; yalnızca “Tayvan” kelimesi yaklaşık 15.000 kez veri tabanında bulunabiliyor. Ayrıca, girişimcilerin veya yetkililerin yolsuzluğu ve kırsal yoksulluk gibi toplumsal huzursuzluk yaratabilecek konular da yer alıyor. Veri tabanında “siyasi hiciv” başlığı altında daha dolaylı muhalefet biçimlerine de rastlanıyor.
TechCrunch ile iletişime geçen Çin’in Washington Büyükelçiliği ise, “Çin’e yönelik asılsız saldırı ve iftiralara karşıyız” diyerek, Pekin’in etik yapay zeka geliştirmeye büyük önem verdiğini ifade etti.