400’den fazla Play Store ve App Store uygulamasının çalışması için Facebook hesabınıza giriş yapmanız gerekiyordu. Gerçekte, kullanıcı adlarını ve şifreleri çaldılar.
Facebook’un ana şirketi Meta, yaklaşık bir milyon kullanıcıyı, kullanıcı adları ve şifreleri de dahil olmak üzere kimlik bilgilerinin ele geçirilmiş olabileceği konusunda uyaracağını söyledi.
Görünüşte sıradan uygulamalar… Facebook bağlantısı talep edenler
ABD’li grup, 400’den fazla kötü amaçlı Android ve iOS uygulaması tespit ettiğini iddia ediyor. Resmi Play Store ve App Store’da bulunan bu cihazlar, kullanıcılarının Facebook hesaplarının kimlik bilgilerini çalmak için tasarlanmış.
Bu uygulamalar birçok biçimde gelir: mobil oyunlar, fotoğraf düzenleyiciler, sağlık izleme uygulamaları… Büyük ölçüde indirilebilir ve yüklenebilir popüler hizmetler. Engellemeyi kaldırmak ve uygulamanın özelliklerine erişmek için kullanıcının Facebook hesabına giriş yapması gerektirir.
Meta’da yönetici olan David Agranovich, “Siber suçlular bu tür uygulamaların ne kadar popüler bulunduğunu biliyor ve bundan insanları hesaplarını ve bilgilerini çalmaları için kandırmak için kullanıyorlar” dedi.
App Store’dan 45, Play Store’dan 355 uygulama
Meta, Google ve Apple’ı çalışan kötü amaçlı uygulamaları kaldırmaları konusunda uyardı. İki şirket, şimdiye kadar hepsinin iki uygulama mağazasından kaldırıldığını söylüyor. Apple markası, Meta tarafından bildirilen 400 sorunlu uygulamadan 45’inin App Store’dan olduğunu ve 355’inin Play Store’da yayınlandığını iddia ediyor.
“Bir uygulama, bir platformdaki veya sosyal ağdaki yeni özellikler gibi gerçek olamayacak kadar iyi bir şey vaat ediyorsa, büyük olasılıkla art niyetleri vardır” diyor David Agranovich.
Yönetici, Meta’nın potansiyel veri hırsızlığı mağdurlarına parolalarının gelecekte Facebook veya diğer hizmetler tarafından ifşa edilmesini önleme konusunda tavsiyede bulunacağını da ekliyor. Tüm kişilerin parolalarının güvenliğinin ihlal edilmediğini ve bilgi sızıntısının Meta’nın sistemlerinin dışında gerçekleştiğini açıklığa kavuşturur.
Kaynak: Bloomberg