Intel’in grafik yongalarının tasarımında büyük değişiklikler kapıda olabilir. Şirket, gelecek birkaç yıl içinde daha az monolitik, yani tek parça bir tasarıma yönelen yeni bir patent başvurusunda bulundu. Eğer bu patent hayata geçerse, Intel’in grafik yongaları, CPU’larında zaten kullandığı çiplet tabanlı bir yapıya geçiş yapabilir. Bu, yeni bir fikir değil ama gerçekleşmesi zaman alacak bir değişim.
Birkaç yıl daha çiplet GPU’lar yok
TechRadar’dan gelen habere göre, bu patent başvurusu birkaç gün önce ortaya çıktı. Intel’in bu yöndeki çalışmalarına devam ettiğinin bir göstergesi. Patent, Intel’in ‘mantık çiplerine sahip ilk ticari GPU mimarisini’ oluşturacağı bir ‘ayrıştırılmış GPU mimarisi’ üzerinde çalıştığını belirtiyor. Yani, şirket klasik, tek parça GPU tasarımlarından uzaklaşarak, her biri belirli bir işlevi yerine getiren farklı çekirdeklerden oluşan bir yapıya doğru ilerliyor.
Earlier this month, Intel was finally granted a patent for its disaggregated GPU architecture, which will likely be the first commercial GPU architecture with logic chiplets, also allowing for the power-gate of chiplets not used to process workloads. pic.twitter.com/XsNjjdVIOu
— Underfox (@Underfox3) October 26, 2024
Intel’in bu ayrıştırılmış mimariye geçişi hemen olmayacak. Battlemage nesli için bile bu değişiklik en erken 2025’te gelebilir. Çiplet mimarisinin avantajları arasında modülerlik ve esneklik bulunuyor; bu da bileşenlerin bağımsız olarak geliştirilmesine ve enerji verimliliğinde artışa olanak tanıyor. Ancak, bu tasarım aynı zamanda bileşenler arası iletişimi de zorlaştırıyor, çünkü verimli bir veri alışverişi için çipler arası bağlantıların çok iyi olması gerekiyor.
Öte yandan, AMD’nin RDNA 4 için planladığı çiplet tasarımından vazgeçtiği ve NVIDIA’nın da benzer bir yoldan döndüğü söyleniyor. Bu, GPU’ların ve çipletlerin geleceği konusunda henüz net bir yol haritası olmadığını gösteriyor.