Geçtiğimiz ay Insomniac Games’in hacklenmesi Marvel’s Wolverine’in yanı sıra stüdyo ve video oyun endüstrisi üzerinde önemli bir etki yarattı. Olayın etkisinin tam boyutu hala belirsiz olsa da, Sony’nin yaklaşmakta olan PS5 Pro’su hakkında, özellikle de teknik özellikleriyle ilgili bazı ilginç ayrıntıları ortaya çıkardı. İşte konsolla ilgili en son güncellemeler.
PS5 Pro ve her şeyi değiştiren teknoloji
Insomniac Games hack’inden sızan belgelere göre, PS5 Pro’nun AI yükseltmeyi destekleyebileceği bildiriliyor. Slaytta, sinematik kalitede yüz animasyonu, gelişmiş yıkım, gerçek zamanlı hasar ve yenilenme ve küresel aydınlatma dahil olmak üzere oyunun sahip olabileceği potansiyel teknolojiler özetleniyor. Bunların halen araştırılmakta olduğunu ve henüz onaylanmadığını belirtmek önemlidir. Ayrıca dinamik hava ve bitki örtüsü koşullarının yanı sıra deforme olabilen yüzeyler nedeniyle AMD FSR’nin desteklenmesi de olası değil.
Marvel Comics’in en sevilen kahramanlarından birinin yer aldığı oyun, makine öğrenimine dayalı yapay zeka yükseltmesi içeriyor ve ışın izleme performans modunda saniyede 60 kare temel kare hızına sahip. Klasik PlayStation 5’te AI yükseltme için özel bir donanım bulunmadığından, bu özelliğin yalnızca PS5 Pro tarafından desteklenmesi kuvvetle muhtemeldir. PlayStation 5 Pro’nun yapay zeka yükseltmeyi özel bir donanımla destekleyeceği söyleniyor
Makine öğrenimine dayanan NVIDIA DLSS’nin aksine donanım. Sızıntının tamamen doğru olmayabileceğine dikkat etmek önemli. Sızıntı, konsolun işlemcisinin Zen 2 çipi olacağını ve bunun diğer çiplerle üretim maliyetlerini artırmaktan kaçınmak için mantıklı bir seçim olduğunu gösteriyor.
AI Upscaling tam olarak nedir? Nasıl çalışır?
Yapay zeka yükseltme olarak da bilinen AI yükseltme, görsel kaliteyi artırmak için kullanılan bir teknolojidir. Düşük kaliteli fotoğrafların veya videoların çözünürlüğünü iyileştirerek, sanki yüksek çözünürlükte çekilmiş veya filme alınmış gibi daha keskin ve net görünmelerini sağlayarak çalışır. Video oyunları bağlamında, AI yükseltme, daha düşük çözünürlüklerde çalışan oyunların görsel deneyimini iyileştirebilir ve bunları görsel olarak yerel olarak yüksek çözünürlükte çalışan oyunlara benzer hale getirebilir. Bu, daha güçlü donanım gerektirmeden genel oyun deneyimini geliştirebilir.