Geçen sene, Alphabet’in bir yan kuruluşu, internetin yapay zeka tarafından üretilen içeriklerle dolup taştığı bir dönemde şeffaflık vurgusu yapmaya karar verdi. Şeffaf olmayan içeriklere karşı net bir duruş sergilediler. O gün bugündür, kullanıcılarını, yapay zeka içeriklerini işaretlemeleri için teşvik eden bir sistem kullanıyorlar. Ama gelin görün ki, bu sistemin etrafından dolanmak pek de zor değil.
C2PA protokolü YouTube’a düştü
Şimdilerde ise YouTube, içeriğin nereden geldiğini belirlemek için C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity) standardını benimsemiş durumda. Bu standart, videoların ve resimlerin gerçek olup olmadığını anlamanızı sağlayan bir tür dijital mühür gibi çalışıyor. YouTube’a göre, bu etiket, içerik oluşturucunun videolarının orijinalliğini ve değiştirilmediğini doğrulamak için özel bir teknoloji kullandığı anlamına geliyor.
Bu yeni özelliği kullanan ilk video, Truepic adlı bir kullanıcı tarafından paylaşıldı. Videoda artık “Bu içerik nasıl oluşturuldu” adında yeni bir bölüm var ve burada videonun nasıl çekildiği ayrıntılı olarak belirtiliyor.
Ancak, bu sistemin tam olarak çalışabilmesi için, içeriğin üretim sürecinde kullanılan tüm cihazların ve yazılımların C2PA protokolünü desteklemesi gerekiyor. Yani, eğer bir fotoğrafı C2PA destekleyen bir kamerayla çekip, sonra bu özelliği desteklemeyen bir cihaza aktarırsanız, bu güvenilirlik zinciri kırılıyor. Bu da, şu an için herkesin bu şeffaflık sisteminden yararlanamayacağı anlamına geliyor.
Ekran Görüntüsü © Get4Games |
Sonuç olarak, yapay zeka içerikleri interneti kasıp kavurmaya devam ederken, şeffaflık için atılan bu adımlar umut verici. Ancak, bu teknolojinin herkes tarafından kullanılabilir hale gelmesi biraz daha zaman alacak gibi görünüyor.